Fredriksdal

Fredriksdal is a new block by the quayside on Hammarby Sjö, near the Skanstull bridge in Stockholm. The block has a mixed programme, consisting of housing, a public transport service depot, workplaces and commercial spaces. Kjellander Sjöberg’s commission comprises four separate housing volumes facing a local street, an internal courtyard and the waterfront.

A new landscape with urban recreational spaces

The buildings are located within the arc of a large neighbouring curved building that forms the area’s boundary towards the tall Skanstull bridge, linking the area of Södermalm with the hub Gullmarsplan. Hammarby quay and the dock play an important role in the city’s urban structure: they support and enhance the public flow along this vibrant axis, and beyond towards the recreational landscape of Årstaviken. The project establishes an intermediate level in the area, creating a green space for residents, as well as access to and a view over the quayside promenade. The four buildings’ ground floor level is turned into a generous urban space with open spaces that activate the surroundings.

The buildings’ interplay creates movements in the urban space

The design of the buildings derives from the location and directions inherent in the site, establishing an interplay between the individual volumes. The hourglass plan shape of the buildings creates bright housing conditions and offers all residents views of the water and the courtyard. Along with recessed balconies at the corners, the expressive characteristic form emerged from the project’s points of departure: optimizing solar conditions and creating views.

A monolithic and expressive materiality

The entire volume is covered with slate-like ceramic tiles, uniting the four buildings and the base into a whole. Vertical displacements give the facades a seamless and immersive effect.