Etaget

Etaget is a new residential infill located on western Kungsholmen in central Stockholm. The building’s unique identity will be a characteristic addition to the area, connecting to the site’s local conditions while providing new qualities.

A flexible mini Manhattan

Composed of a mix of offices and light industry, Western Kungsholmen has in recent years developed into a diverse neighbourhood with the emergence of complementary businesses and new housing. Etaget aims to combine the existing environment with a building that accentuates and develops the urban structure further. Commercial spaces and inviting activities offers an expressive urban character on the ground floor. The building’s configuration reacts to the various heights of the site and its surrounding buildings. The design is based on a series of stacked cubes, which are vertically displaced. This creates a distinctive overall silhouette, adding depth, and appearing visually striking both from a distance and from the adjoining streetscape. A city within the city.

Varied architecture

The architectural expression refers to a classical order found in the inner city of Stockholm – an open base with commercial spaces, a main body with housing and a top with set-back penthouses. A rich mix of materials offer lightness and variety. The facade combines three types of brick with metal sheets, and niched terraces clad in timber. The apartments are designed in a bright lofts style of varying sizes.

Green paradise

The project focuses on green space and socio-ecological resilience. Given the dense inner city location, every available space is secured and used to provide recreation and positive experiences for the residents. The green roof terraces are a new addition, containing both communal and private spaces for time outdoors, cultivation and socializing.